Colegiul Agricol Traian Săvulescu Tîrgu Mureș | ”Tehnologia Zilei europene a limbilor”, un concurs în expansiune
826
post-template-default,single,single-post,postid-826,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

”Tehnologia Zilei europene a limbilor”, un concurs în expansiune

În perioada 1 septembrie-15 octombrie 2016, la Colegiul Agricol ”Traian Săvulescu” din județul Mureș s-au desfășurat mai multe activități în urma implementării proiectului Ziua Europeană a limbilor, propus de către Colegiul Agricol ”Traian Săvulescu” , susținut de Primăria Tîrgu Mureș, și de partenerii media și de Colegiul Economic Transilvania, Liceul Tehnologic ”Electromures”, Liceul Tehnologic ”A. Persu”, Liceul Tehnologic ”Gh Sincai”, Liceul Tehnologic ”Avram Iancu”, Liceul Tehnologic ”Traian Vuia”, Liceul Tehnologic ”Ion Vlasiu”, Colegiul Napoca, Liceul Teoretic Solomon Halița, Liceul Tehnologic Automecanica, Colegiul Agricol I Brăcianu Sibiu, Colegiul de Transporturi Cluj, Colegiul Tehnic Aiud

Acțiunile propuse s-au dresat tuturor elevilor din liceele tehnologice din Transilvania, ba mai mult, prin participare online, și elevilor din licee din alte regiuni ale țării.. Activitățile organizate au fost variate, concurs, ateliere de creație, ateliere ludice, program artistic, principala activitate fiind concursul de cultură și civilizație anglofonă și francofonă. Dotarile școlii au facut ca atelierele si concursurile planificate sa se bucure de o buna desfășurare si o logistica normală.

”Aceste activități sunt rezultatul punerii în aplicare a protocoalelor de colaborare stabilite între 12 unități școlare, licee tehnologice din județele Mureș, Sibiu, Cluj, Bistrita Năsăud. Prima ediție a concursului a fost în 2012 și continuat anual, ajungandu-se în 2014, 2015 și 2016 să figureze in CAER.” firmă organizatorii.

Pregătirea atelierelor de lucru ( atelierul creeaza o poezie, deseneaza o surpriza,  recunoaste melodia, tradu in romana un fragmen scurt, ghiceste/fabrică personajul, refă fraza, mimă,popice, desen pe asfalt, telefonul fără fir, , gasește cuvintele din rebus, găsește cuvinte ce incep cu aceeași literă, le jeu de l”oie), a necesitat o muncă susținuta și colaborare în echipă. Unul dintre cele mai reușite ateliere a fost ”Găsește personajul” în care participanții au avut de caracterizat, prezentat personaje extrase dintr-o urnă. Acest atelier le-a permis să descrie personajele din punct de vedere fizic, caracter și să prezinte o scurtă descriere a vieții lor și a importanței lor.

Foarte dinamice au fost și atelierele ”Mimă”, Le jeu de l”oie”, unde s-au grăbit să ghicească cât mai multe cuvinte sau să progreseze pe schema de joc special confecționată.

Mai puțin dinamice, însă la fel de interesante au fost atelierele de ”Poezie”, Găsește cuvintele din rebus” și ”Traduceri” unde elevii au dat o interpretare personală textelor.

In ansamblu, a fost o activitate de anvergură: 11 licee participante la secțiunea face-to-face, 81 elevi participanți la secțiunile online, 33 de profesori implicați, 30 de elevi în programul artistic, peste 100 de intrebari pentru concurs, 13 ateliere de creatie si ludice, expoziții cu lucrările elevilor, diseminări ce au urmat zilei propriu zise de concurs, constituirea paginii Facebook de promovare a activității (www.facebook.com/ZEL2016ms).

Ceea ce a fost unanim acceptat, atât de către elevi cât și de către profesori, este că în acest an activitățile au fost mult mai dinamice și mai variate, atelierele propuse au fost mai antrenante și mai bine dotate cu materiale, logistica a fost mai precisă și mai clară, s-au promovat și secțiuni online, s-au acordat premii consistente, echipajele au beneficiat de echipamente de identificare proprii și gratuit (tricouri, sepci etc)

”Activitatea a fost dedicată Zilei europene a limbilor și s-a bucurat de un  mare succes în rândul elevilor și al profesorilor, asa cum se poate remarca in chestionarele aplicate online sub acoperirea anonimatului ceea ce conferă o mai mare obiectivitate și sinceritate răspunsurilor acordate.” (Daniel Raduly, organizator)

”Trendul numarului de licee participante este in crestere, reusita activitatii fiind rezultatul bunei intelegeri si colaborari dintre membrii catedrelor de limbi moderne din scolile respective si nu in ultimul rand, a conducerilor liceelor participante”, remarcă d-na profesor Voșloban Gabriela, de la Colegiul Economic Transilvania)

Pentru sectiunea face to face

Rezultatele au fost:

Locul I: Colegiul ”Napoca” din Cluj Napoca, profesor îndrumător Valentina Vlasiu;

Locul II: Colegiul Agricol ”Traian Săvulescu” din Tîrgu Mureș, profesori îndrumători Ciuchină Veronica, Pintican Alina, Hădăreanu Simona, Raduly Daniel, Kendi Huba;

Locul III: Colegiul Economic Transilvania, prov. Vosloban Gabriela, Tot Carmen, Grama Cristina

Mențiune: Liceul Tehnologic ”Electromureș” din Tîrgu Mureș, profesori îndrumători Pîrvu Coralia, Pentek Eniko, Hadareanu Simona;

Mențiune: Liceul Tehnologic Gh Sincai, prov. Voaides Silvia, Orosz Reka

.Premiile oferite au fost:

  • cursuri gratuite de limba franceză pentru adolescenți
  •  inscrieri gratuite la mediateca IF Cluj
  •  inscrieri gratuite la examenul DELF
  • cărți valoroase de la diverse edituri
  • intrări gratuite la cinema
  • pixuri, tricouri, șepci, stickuri de memorie
  • rechizite

Sponsorii activitaților au fost:

  1. Primăria Tîrgu Mureș
  2. Institutul Francez din CLuj
  3. Asociația de cooperare Franco-română Sceaux
  4. Selgros
  5. ARPF, Asociația Română a Profesorilor de Limba Franceză

”Cred că toți participanții am conștientizat faptul că în ziua de azi este foarte important să cunoști cât mai multe limbi de circulație internațională și să accepți faptul că Europa este un spațiu de răscruce a culturilor de pe bătrânul continent, iar noi, trebuie să respectăm valorile fiecareia” susține eleva Șai Izabela de la liceul gazdă.

”Cel mai mult mi-a plăcut atmosfera de desfășurare, fiecare participant a primit tricou pentru concurs, de diferite culori în funcție de echipă. Acest lucru ne-a trezit spiritul competitiv”, remarcă eleva Lucia Munteanu de la Cluj

Autoritățile locale, directorii liceelor mureșene, inspectorii școlari au fost invitați la activitate, aceasta fiind promovată și la nivel național, prin diseminarea informațiilor și apelului la concurs via MENCS către profesorii de limbi moderne din toate județele țării. Participarea și susținerea activității de către inspectorul școlar general, Someșan Ștefan sau inspectorii educativi și de limbi moderne a fost de bun augur și iar cuvintele de laudă au motivat și mai mult elevii și echipa organizatoare. Iată căteva extrase din interviewurile luate d-lui inspector școlar general Someșan Ștefan și domnului director Dumitru Matei:

”Este un lucru îmbucurător că limbile străine, în România, sunt apreciate și studiate, cuprinse și în planul de învățământ, suntem printre țările unicat care promovează douăî limbi străineîn învățământul liceal, … și în liceele tehnologice se pune accent pe studiul limbilor”, (Dumitru Matei, director Colegiul Agricol ”Traian Săvulescu”)

Acest eveniment are importanță pentru că adună laolaltă mai multe unități de învățământ din județ, în jurul unei idei, și anume aceea a limbilor și domnul profesor care deja se află la a V-a ediție a acestei organizări merită felicitări   și bineînțeles, concucerea școlii …. și astăzi avem o anvergură deosebită”, (Someșan Ștefan, Inspector școlar general ISJ Mureș)

Multțumim pe această cale partenerilor media care au promovat activitatea, după cum se poate observa mai jos.

http://www.cuvantul-liber.ro/news/92697/61/Concurs-Regional-Tehnologia-zilei-europene-a-limbilor
https://support.google.com/youtube/?p=report_playback
http://bibliothequefrancophonemures.org/bf/ro/tag/ziua-europeana-a-limbilor/
http://news.stirilettm.ro/eveniment/item/4875-de-ziua-european%C4%83-a-limbilor-2016-10-04.html

Nu trebuie să neglijăm impactul pe care il au astăzi site-urile de socializare gen Facebook, unde am creat o pagină specială dedicată acestui concurs https://www.facebook.com/zel2016ms/, iar o bună parte din activitate s-a transmis live pe Facebook.

Ne bucură faptul că, prin acest gen de activități, școlile din județul nostru se afirmă și în plan cultural în domeniul limbilor moderne, contribuind la dezvoltarea personalității elevilor atât prin educația formală, dar și prin educația non formală și informală.