Colegiul Agricol Traian Săvulescu Tîrgu Mureș | Stagiul de pregătire practică în Danemarca, terminat cu succes
2250
post-template-default,single,single-post,postid-2250,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Stagiul de pregătire practică în Danemarca, terminat cu succes

7 elevi și 3 profesori ai Colegiului Agricol Traian Săvulescu și-au îmbogățit experiența profesională mergând în stagii de practică și schimb de experiență la una din cele mai prestigiase insituții de învățământ agricol din Europa, Green Academy din Aarhus, Danemarca, în cadrul proiectului Erasmus Plus „Formare inițială în context european pentru viitorii fermieri români”.

În ferma didactică a Green Academy

În decursul celor trei săptămâni, elevii au avut parte de cursuri și aplicații practice variate, vizite și programe culturale. Au învățat despre principii și practici moderne în creșterea animalelor: îngrijire, hrănire, structura și facilitățile dintr-un grajd modern, eficientizarea producției de lapte, reproducere, munca în atelierul de reparații, îngrijirea animalelor de zoo și de laborator, și multe altele. Au vizitat diverse ferme moderne și uzine de ambalare, Institutul de Cercetare Agricolă Foulum al Universității din Aarhus, o școală ecologică cu fermă didactică organică, Centrul Național de Echitație Wilhelmsborg, Departamentul de Zoofiziologie al Institutului de Bioștiințe al Univerșității din Aarhus printre altele.  După trei săptămâni petrecute în țara scandinavă, ei s-au întors acasă mult mai bogați în cunoștințe și abilități practice, obținând și 3 certificate de pe urma acestei pregătiri.

Desigur au avut parte și de momente de relaxare și excursii: la Skagen (cel mai nordic punct al Danemarcei), pe Insula Samso, în orășelul Randers, la reședința de vară a reginei Danemarcei Marselisborg și la splendidul Muzeu Moesgaard.

Exercițiul de muls

Cei șapte elevi au efectuat cu succes stagiul, au promovat cu brio evaluarea de la sfârșit, și au primit un certificat în creșterea animalelor, și câte o diplomă de mulgător de la prestigioasa instituție daneză.

În decursul unei săptămâni, profesorii au avut ocazia, pe de o parte, să înțeleagă cum funcționează, cum este organizată și condusă o fermă didactică auto-sustenabilă, aliniată atât din punct de vedere managerial, cât și din punct de vedere tehnologic la standardele din piață; o fermă care concurează pe piață cu oricare altă fermă daneză. Pe de altă parte, profesorii au învățat despre cum funcționează sistemul danez de formare profesională, cum este organizată și condusă o școală din învățământul profesional și tehnic, cum își atrage elevii și cum se desfășoară activitățile de formare profesională.

Proiectul, la care participă cinci școli agricole din țară, este finanțat prin programul Erasmus Plus, coordonator fiind Fundația WorldSkills Romania. Colegiul nostru, alături de Liceul Tehnologic Agricol M. Kogălniceanu din Miroslava, jud. Iași, a făcut parte din primul flux al acestui proiect, celelalte licee urmând să efectueze deplasarea în primăvara anului viitor.

Pe feribotul către Insula Samso