18 iun. „Profesiile agriculturii viitorului”
În perioada 4 II – 11 VI 2021, un număr de 10 elevi din Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”, Tg. Mureș, din clasele a X-a și a XI-a, Tehnician veterinar și Tehnician în agricultură/agroturism, au participat la prima ediție a proiectului „Profesiile agriculturii viitorului”, inițiat de WordSkills România.
În „călătoria” propusă de organizatori, elevii au avut ocazia să observe tendințele din agricultura viitorului și profesiile aferente, astfel încât, la sfârșitul perioadei să își dorească să lucreze în agricultură, să aibă capacitatea să aleagă ramura care li se potrivește cel mai bine și să învețe mai mult și să fie capabili să țină pasul cu agricultura viitorului. Cei care au parcurs toate cele 8 „stații” au câștigat premii: cărți oferite de USAMV CLUJ, tricouri pentru elevii lideri, un tablou de la ASOCIATIA AGROBIOTECHROM, șepci, block-notesuri, pixuri, și stick-uri de la firma CORTEVA.
Premiile au fost înmânate într-un cadru festiv în data de 11.06.2021 elevilor lideri: Suciu Roxana și Oroian Florin, din clasa a XII-a Tehnician în agroturism/veterinar, precum și elevilor: Ciorgovean Iulia, din clasa a X-a, Tehnician veterinar și Moldovan Claudiu, Călugăr Lucian și Dorhoi Maria, din clasa a XI-a Tehnician veterinar/în agricultură. Coordonatorul activității, din partea Colegiului a fost dir. adj., prof. ec. dr. Cozma Matei Diana Elena, iar profesorii îndrumători au fost prof. ing. Pop Gelia, prof. dr. ing. Lukacs Camelia, prof. Iszlai Timea.
Pentru participanți a fost o experiență extrem de interesantă, deoarece, de-a lungul „călătoriei”, au jucat, pe rând, diferite roluri, precum cea de lider, jurnalist,editor foto-video, animator, comunicator, gazdă sau oaspete, iar stațiile parcurse au fost: „Agricultura viitorului și câteva profesii care o însoțesc”, „Specialist în inovații tehnologice în agricultură”, „Specialist mașini și echipamente agricole automatizate”, „Specialist biotehnologii agricole”, „Specialist protecția și utilizarea solului”, „Fermier în agricultura ecologică”, „Manager inovare agribusiness”, „Competențe necesare în agricultura viitorului”. Experiența este repetată de alți elevi, deoarece ediția a doua este în plină desfășurare.
Astfel de proiecte sunt extrem de utile pentru elevii Colegiului, deoarece îi pun, practic, în situații concrete de viață pentru care trebuie să găsească soluții, sub atenta îndrumare a specialiștilor din aceste domenii. Oportunitatea fantastică oferită de WordSkills România constă în folosirea eficientă a resurselor materiale și umane, cu scopul de a deschide apetitul elevilor de a face afaceri în agricultură, de a persevera și a-și continua studiile în domeniu, zugrăvindu-l, pe bună dreptate, ca unul de viitor.
Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”, Tg. Mureș rămâne instituția deschisă tuturor oportunităților oferite de parteneri, indiferent dacă sunt ONG-uri, firme private sau instituții de stat, deoarece scopul este sprijinirea cât mai eficientă a elevilor atât în pregătirea teoretică, dar mai ales în cea practică, pentru a-și putea găsi cât mai ușor locul pe piața muncii azi, dar și în viitor.
Prof. Melinda Crăciun