Colegiul Agricol Traian Săvulescu Tîrgu Mureș | Luna Francofoniei
2611
post-template-default,single,single-post,postid-2611,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Luna Francofoniei

Martie, luna Francofoniei

Iată-ne ajunși la sfârșitul Lunii Francofoniei. Colegiul Agricol ”Traian Săvulescu”, prin elevii și profesorii de limba franceză au sărbătorit împreună Francofonia. Este deja o tradiție la nivelul școlii noastre de a ne implica activ în activitățile francofone din județ, dar nu numai. De o perioadă bună de timp, profesori din liceul nostru organizează Festivalul Francofoniei sau ZEL (Ziua europeană a limbilor), activități care, în urma eforturilor și a interesului participanților, au ajuns să fie înscrise în Calendarul activităților extrașcolare la nivel regional și național sau în calendarul Concursurilor de limbi moderne la nivel județean.

”Este o muncă și o pregătire continuă, o relaționare neîtreruptă cu elevii și colegii interesați, astfel încât, în fiecare an, chiar și în condiții de pandemie, am reușit să marcăm cele două momente specifice: ZEL și Francofonia” spune prof dr. Daniel RADULY, organizator.

Dacă în anii anteriori Festivalul Francofoniei era organizat la Teatrul Ariel, Teatrul de vară sau la Teatrul Național, în acest an, din cauza restricțiilor epidemiologice, elevi din tot județul au participat la 3 activități de amploare, în săptămâna 15-20 martie 2021, în cadrul cărora au făcut dovada abilităților și stăpânirii limbii franceze, prezentându-și, online, animalele favorite, orașele natale, cuvintele Francofoniei din acest an dar și realizări post-liceale. Activitățile au avut și susținerea ISJ, prin dna insp. De limbi moderne prof.dr. Loredana DAN și a mai multor directori de școli. La activitatea de bilanț au participat și dna Mihaela POPA, reprezentantul Institutului Francez din Cluj, director de cursuri și examene DELF/DALF, dna conf. Lector Corina BOZEDEAN și Andreea POPA din partea UMFST care au vorbit despre șansele pe care le oferă cunoașterea limbii franceze și de posibilitățile de realizare a elevilor și de continuare a studiilor în domeniu.

Pe plan mai restrâns, elevii liceului nostru au reliefat sensul celor 10 cuvinte ale Francofoniei din 2021, trimise anual de OIF (Organizația Internațională a Francofoniei), au vizionat diverse filmulețe de scurt metraj, au vizionat flashmobul Stromae-Alors on danse pregătit de elevii claselor a X-a co ocazia Francofoniei de anul trecut, declarându-se atrași de acest gen de activități și de universul francofon.

”Pentru mine a fost o experiență deosebită să pot să îmi prezint live în limba franceză pe Thomas, motanul meu, în fața a 80 de persoane, elevi și profesori. Am avut niște emoții la început, dar, în urma colaborării cu dl prof. Raduly și a simulării de mai multe ori a discursului meu, am reușit să prezint într-un mod atractiv animalul meu de companie.” Grama Sonya, cls a XI-a Tehnician în activități economice.

”Participarea elevilor noștri, alături de elevi din alte liceea tehnologice și teoretice la sărbătoarea Francofoniei reprezintă un motiv de mândrie și de încredere în forțele lor. Suntem întotdeauna alături de profesorii care simt că elevii lor au potențial și vor să îi valorifice. Bonne Francophonie à tous et à toutes !”, este mesajul transmis de dna prof Adriana BLAGA, director al Colegiului Agricol ”Traian Săvulescu”. Festivalul Francofoniei și celelalte activități tradiționale legate de limbile moderne vor continua, fiind adaptate condițiilor actuale de educație, asigură organizatorii.