Colegiul Agricol Traian Săvulescu Tîrgu Mureș | Crăciunul nost străbun
2701
post-template-default,single,single-post,postid-2701,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Crăciunul nost străbun

“Nu există bucurii  mai de preț ca averea de cuget și simțire, inclusă și păstrată cu sfântă grijă de- a lungul vremurilor, în adâncul sufletului românesc, al moșilor și strămoșilor noștri.”( Alexandru Vlahuță)

Zestrea unei națiuni o constituie valorile sale culturale și tradiționale, precum graiul, portul popular, obiceiurile. Arta noastră populară, sub toate aspectele ei, reprezintă identitatea neamului nostru românesc. Tradițiile și obiceiurile noastre strămoșești, prilejuite cu ocazia diverselor sărbători, rămân tezaurul nostru  cel mai de preț, și trebuie păstrate vii în mintea noastră.

Preocupați de păstrarea și promovarea   vechilor datini și obiceiuri, de frumusețea jocului și a portului popular, elevii Colegiului Agricol ” Traian Săvulescu”, coordonați de doamnele prof. Gligor Petruța și Pilcă Nicoleta, au realizat o activitate prilejuită de apropierea Praznicului Nașterii Domnului, numită “Crăciunul nost’ străbun”. Astfel,  îmbrăcați în porturi populare, elevii au pus in scenă  vechi obiceiuri , ce se desfăsurau în postul Crăciunului. Atmosfera de voie bună a fost întreținută de joc popular , glume, cântece și colinde.

Prin intermediul aceastei  activități s-a urmărit dezvoltarea interesului pentru cunoașterea, păstrarea și transmiterea datinilor,a  obiceiurilor, dar și a unei atitudini valorice față de cultura neamului nostru.