16 apr. Altfel, în „Școala Altfel”
Școala altfel a început mai repede pentru noi, elevii și profesorii de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”, ce am participat la excursia de trei zile pe ruta Budapesta-Viena-Bratislava, organizat de profesorii noștri, prin intermediul Student Lines, Tg. Mureș.
În data de 13 aprilie 2019, sâmbătă dimineața, am pornit din fața Colegiului. Plecarea a avut loc la ora 5 dimineața, cu scopul de a vizita Budapesta în aceeași zi. Pentru unii dintre noi, a fost prima dată când am părăsit țara.
Primul oraș vizitat, respectiv Budapesta, capitala Ungariei este unul dintre marile orașe europene care merită văzut, cred eu. Chiar dacă orașul a trecut printr-o extraordinară dezvoltare economică și industrială, fiind centrul politic și administrativ al Ungariei, are totuși capacitatea de a conserva atingerea naturii și de a o transforma în valoare turistică. Am văzut aici o parte a centrului, cea în care se găsește Catedrala Sfântului Ștefan și Cetatea. Înghețata artizanală pe care am mâncat-o în oraș mi s-a părut cea mai gustoasă din cele consumate până acum. Fermecător, aici mi s-a părut modul în care Dunărea se vede din cetate.
În a doua zi, am avut ca obiectiv orașul Viena, capitala Austriei. În Viena, am vizitat mai întâi Palatul Schönbrunn, (și a fost atât de frig), fosta reședință de vară a familiei imperiale. Înca de la inaugurarea sa în anul 1870, în timpul domniei Mariei Teresia, palatul a fost resedința preferată de monarhii Habsburgi și acum, după ce l-am văzut, înțeleg de ce.
Mai apoi, am vizitat Muzeul Tehnic, urmat de Catedrala Sfântului Ștefan. Această catedrală, de 111 m lungime, este acoperită cu 230.000 de plăci de ceramică colorate, formând un mozaic al vulturului cu două capete.
Detalii despre ceea ce am vizitat, dar și despre orașe, istoria lor, am primit pe tot parcursul drumului de la ghidul nostru și a fost extrem de util tot ce am aflat.
În cea de-a treia zi am vizitat Bratislava, capitala Slovaciei. Bratislava este sediul președinției, parlamentului și guvernului slovac, iar panorama urbană, pe care am putut-o vedea din cetate este caracterizată de turnuri medievale și clădiri grandioase din secolul XX.
Străduțele înguste, cafenelele presărate pe trotuar, dau un aer familial, cald, prietenos zonei vizitate de noi aici.
Din punctul meu de vedere, această excursie a fost o ocazie unică pentru mine, am vizitat alte țări și alte orașe, am petrecut timp cu colegii mei, am trăit și văzut lucruri minunate și sper ca această experiență să se repete și în anii următori și să participe mai mulți elevi, pentru că e greu să redai în cuvinte ce simți în astfel de călătorii. Vreau să mulțumesc celor care au organizat excursia că au avut încredere în noi și ne-au dus într-o astfel de aventură, sper ca și pe viitor să se întâmple la fel, să putem vedea cât mai multe locuri frumoase, pentru că aceste experiențe sigur nu le vom uita.
Mărginean Cosmina, clasa a IX-a Tehnician în activități economice