28 nov. Pe strune de cântec românesc, ediția I
Concurs de dansuri populare pentru elevi
Prima ediție a concursului județean de dansuri populare pentru elevi, organizat de Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”, în colaborare cu Primăria Tg. Mureș, desfășurat miercuri, 28 noiembrie, 2018, concurs intitulat „Pe strune de cântec românesc”, a reunit formațiile de dansuri populare a opt instituții de învățământ din județul Mureș.
Evenimentul a avut loc în sala festivă a Colegiului și a beneficiat de prezența unui juriu de prestigiu, alcătuit din buni cunoscători ai folclorului românesc și mureșean, precum Ilie Dinu Ilieș și Mihai Nașca, nume ce nu au nevoie de nicio prezentare pentru iubitorii de folclor, iar din partea Primăriei a fost prezent dl. prof. Dumitru Matei, fost director al Colegiului, care sprijină în continuare activitatea instituției, și din partea școlii, Directorul Adjunct al Colegiului, totodată și membru în echipa de organizare a evenimentului, prof. Diana Cozma-Matei.
Coordonatorul principal al evenimentului a fost prof. psiholog Emil Bloj. El a fost cel care a antrenat echipa alcătuită din Dir. Adj. Prof. Cozma Matei Diana, Szakacs Kendi Huba, subsemnata, prof. Crăciun Melinda și aproape douăzeci de voluntari, elevi din clasele a IX-a Tehnician în administrație, a X-a Tehnician în activități economice și Tehnician în industrie alimentară, respectiv Protecția mediului și din clasa a XI-a Tehnician în activități economice.
După ce s-au înscris, echipajele au avut la dispoziție câteva săptămâni, în care au pregătit momentul prezentat și au trimis, în prealabil, linia melodică pe care au dansat.
Voluntarii au întâmpinat echipajele sosite cu pâine și sare, le-au condus la locurile dinainte stabilite pentru fiecare școală și le-au însoțit pe tot parcursul concursului, dând indicațiile necesare, pentru buna desfășurare a activității.
Înainte de a începe concursul, s-a punctat momentul aniversar, despre însemnătatea zilei naționale având loc o succintă prezentare precum și un scurt moment artistic pregătit de elevii Colegiului.
Concursul a avut trei secțiuni, Grădiniță, Clasele I-VIII și Liceu. Grădinița „Manpel” a fost singura care s-a înscris, dar ora nefiind potrivită pentru preșcolari, ei au trimis înregistrarea momentului, cu care au și câștigat Premiul Special al juriului.
Trei școli au concurat la cea de a doua secțiune, Școala Generală Hodac, câștigătoarea premiului I, Școala generală Band, ocupanta locului al II-lea și Școala Generală Batoș, Structura Goreni, clasată pe locul al III-lea.
La categoria Liceu, două școli din Reghin, Liceul Tehnologic „Ioan Bojor”, Liceul Tehnologic „Petru Maior”, o școală din Tîrgu Mureș, Liceul Tehnologic „Electromureș” și Palatul Copiilor din Tîrgu Mureș s-au luptat pentru premiul I. Liceul Tehnologic „Petru Maior” a câștigat un premiu special pentru cele mai frumoase costume, dar și premiul al II-lea. Ocupanta locului al III-lea a fost formația „Ardeleana”, de la Liceul Tehnologic „Electromureș”, iar podiumul a fost ocupat de formațiile Palatului Copiilor și Liceului „Ioan Bojor”.
Juriul a oferit un feed-back imediat fiecărei prestații, apreciind efortul realizat de fiecare formație în parte.
În pauza de deliberare, echipajele prezente au fost conduse prin liceu, pentru a cunoaște mai bine instituția gazdă.
Au fost răsplătiți cu trofee și diplome nu numai participanții la concurs, ci și voluntarii, care au vegheat la buna desfășurare a evenimentului, aceștia din urmă primind diplome de excelență înmânate de însușii Mihai Nașca, membru al juriului, de acestă dată.
Ca organizatori, ne-am bucurat foarte tare de faptul că un număr considerabil de formații au răspuns invitației lansate, iar faptul că am avut în juriu persoane iubitoare de folclor, care au apreciat real efortul de a menține vie tradiția românească, ne motivează să intensificăm efortul și să ne pregătim și mai bine pentru următoarele ediții.
Bucuria concurenților a fost și bucuria noastră, iar pentru ediția următoare ne propunem o participare directă cu formație proprie.
Prof. Melinda Crăciun