Colegiul Agricol Traian Săvulescu Tîrgu Mureș | Competiției Mondiale de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat – ediția 2017
672
post-template-default,single,single-post,postid-672,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Competiției Mondiale de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat – ediția 2017

Colegiul Agricol Traian Săvulescu din Tg Mureș a gazduit o parte din echipajele participante la Competiției Mondiale de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat – ediția 2017.

Redam mai jos unul dintre articolele din presă despre acest eveniment

http://www.cuvantul-liber.ro/news/98926/61/PARADA-ECHIPELOR-PARTICIPANTE-LA-COMPETI-IA-MONDIALa-DE-DESCARCERARE

PARADA ECHIPELOR PARTICIPANTE LA COMPETIȚIA MONDIALĂ DE DESCARCERARE

Miercuri, 30 august 2017, în Piața Trandafirilor din municipiul Tîrgu Mureș, a avut loc deschiderea oficială a Competiției Mondiale de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat – ediția 2017, organizată pentru prima dată în România.

La World Rescue Challenge de la Tîrgu Mureș participă 34 de echipaje de descarcerare și 32 de echipaje de prim ajutor din 16 țări, respectiv Australia, Africa de sud, Brazilia, Canada, Cehia, Columbia, Elveția, Franța, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Portugalia, România, Spania și Statele Unite ale Americii.

Din partea României, la această competiție participă echipaje reprezentative ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județele Alba, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Iași, Mureș, Maramureș și Vâlcea.

La ceremonia de deschidere, au participat: secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, secretarul de stat în ministerul Afacerilor Interne, comisar de poliție Mihai Dan Chirică, inspectorul general al IGSU, colonel ing. Daniel DRAGNE, prefectul județului Mureș, dr. Lucian GOGA, Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter FERENC, Viceprimarul Municipiului Tîrgu Mureș, dr. Gergely MAKKAI, reprezentanți ai Organizației Mondiale pentru Salvare, medici și asistenți din cadrul Unităților de Primiri Urgențe și SMURD, inspectori șefi ai inspectoratelor pentru situații de urgență și reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale din județul Mureș.

După intonarea Imnului Național al României, au urmat discursurile prefectului județului Mureș, domnul dr. Lucian GOGA, și al secretarului de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, domnul dr. Raed ARAFAT.

Vorbind despre motivul organizării acestei competiții în municipiul Tîrgu Mureș, șeful DSU a menționat: ,,Prima descarcerare adevărată, cu echipament de descarcerare, s-a făcut în 23 mai 1993, în județul Mureș, care era prima în România. Acesta este unul dintre motivele pentru care această competiție este aici. Acești oameni au venit să arate ce știu și nu intră în competiție să câștige ceva bani, ci să își perfecționeze toate procedurile și să învețe unii de la alții în salvarea de vieți.”

Prefectul județului Mureș, dr. Lucian Goga, în alocuțiunea sa, a remarcat meritul, precum și destoinicia oamenilor din cadrul ISU ,,Horea” Mureș, în organizarea Competiției Mondiale de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat la Tîrgu Mureș.

A urmat parada celor 34 de echipaje de descarcerare și 32 de echipaje de prim ajutor din cele 16 țări participante la Competiția Mondială de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat – ediția 2017, precum și defilarea efectivelor și autospecialelor de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș.

Parada participanților a fost deschisă de echipa reprezentativă de descarcerare a Australiei, formată din cei 6 reprezentanți.

Din Brazilia, țară care a organizat competiția mondială din anul 2016, au venit cinci echipe. Aceștia intră în competiție cu trei echipe de descarcerare și două echipe de traumă.

În continuare, a defilat echipa reprezentativă de descarcerare a Canadei, care a fost urmată de salvatorii din Cehia, pompieri care participă la această competiție cu două module de descarcerare.

Defilarea a continuat cu echipa de descarcerare din Columbia. Aceasta este formată din 6 salvatori pregătiți pentru misiuni de extragere a victimelor din accidentele rutiere.

Prin Piața Trandafirilor a trecut și detașamentul de pompieri din Franța, care reunește 2 echipe specializate în misiuni de descarcerare și 2 echipe pentru acordarea primului ajutor calificat de urgență. Pompierii francezi au fost urmați de echipele reprezentative din Irlanda, țară care participă la această competiție cu 9 echipe, dintre care 3 s-au înscris la probele de descarcerare, iar 6 la probele de prim ajutor.

Participanții din Luxemburg au defilat cu cele 3 echipe specializate în operațiuni de descarcerare și 3 echipe specializate în acordarea primului ajutor calificat. Aceștia au fost urmați de echipele reprezentative din Noua Zeelandă, respectiv o echipă de descarcerare și o echipă de traumă.

Parada participanților a continuat cu echipele reprezentative din Portugalia. Această țară are o participare numeroasă, fiind înscrise în concurs 4 echipe specializate de descarcerare și 4 echipe care vor concura la proba de descarcerare.

Momentul cel mai aplaudat de numerosul public a fost defilarea celor 8 echipe reprezentative din România, care reunesc salvatori militari din județele Alba, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Iași, Mureș, Maramureș și Vâlcea. Țara noastră participă la competiție cu 3 echipe de descarcerare și 6 echipe de traumă.

Echipele românești au fost urmate de echipa de descarcerare din Africa de Sud, țară care participă doar la proba de descarcerare din autovehicule. Echipa africană a fost urmată de pompierii salvatori din Spania. Aceștia intră în competiția de la Tîrgu Mureș cu 3 echipe specializate în operațiuni de descarcerare și 2 echipe de traumă. Acestea au fost urmate de echipa reprezentativă de descarcerare din Elveția. Au defilat și salvatorii din Marea Britanie, țară care deține o tradiție îndelungată în organizarea acestor tipuri de competiții. Aceștia intră în concurs cu 9 echipe participante, dintre care 4 sunt specializate în descarcerare și 5 în acordarea primului ajutor calificat.

Parada participanților Competiției Mondiale de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor a fost închisă de echipele reprezentative din Statele Unite ale Americii, echipe care vor participa la ambele probe ale concursului.

Evenimentul a continuat cu defilarea efectivelor și autospecialelor de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș.

Blocul de defilare a fost condus de primul adjunct al inspectorului-șef din cadrul ISU Mureș, locotenent colonel Cristian BUHĂIANU.

A urmat defilarea celor trei plutoane din cadrul ISU Mureș, unitate de elită a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care asigură intervenția operativă la nivelul județului Mureș.

Primul detașament, a fost constituit din militari care încadrează echipaje de stingere a incendiilor, asigurând climatul de securitate al comunităților din zona județului Mureș. Al doilea detașament de militari a fost format din paramedici ai Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare, oameni care în fiecare clipă duc lupta cu secundele pentru salvarea vieții semenilor, acordarea primului ajutor medical și extragerea persoanelor din mediile ostile vieții.

Cel de-al treilea detașament, a fost format din salvatori specializați în misiuni de intervenție complexe, pentru toate tipurile de risc aflate în gestionarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Parada Pompierilor Militari a continuat cu prezentarea celor mai performante autospeciale de intervenție utilizate la stingerea incendiilor, pentru salvarea de la înălțime, accidente rutiere, la dezastre și alte situații care pun în pericol viața semenilor și bunurile acestora.

Formația de defilare a fost deschisă de motocicleta de intervenție SMURD, care deservește zonele aglomerate și greu accesibile, aceasta fiind încadrată cu pompieri paramedici. A urmat, defilarea cu două MAȘINI ALE MEDICILOR DE URGENȚĂ, destinate deplasării rapide la locul intervenției, acolo unde echipajele ambulanțelor care intervin nu au în componență medici. Cele două autospeciale dispun de dotări performante pe care le pot utiliza medicii în acțiunile de salvare a persoanelor aflate în dificultate.

În continuare, publicul prezent a putut urmări AMBULANȚA SMURD încadrată cu un echipaj de prim ajutor calificat, dotată cu echipamente medicale de ultimă generație și este destinată intervențiilor de urgență, care implică operațiuni de resuscitare și transport a victimelor la spital.

Defilarea tehnicii de intervenție a pompierilor mureșeni a continuat cu UNITATEA DE TERAPIE INTENSIVĂ MOBILĂ NEONATOLOGIE, destinată acordării asistenței medicale de urgență la locul intervenției, transportarea rapidă și în condiții optime a copiilor și nou-născuților.

Parada tehnicii militare a continuat cu AUTOSPECIALA DE TRANSPORT PERSONAL ȘI VICTIME MULTIPLE, destinată acordării ajutorului medical de urgență unui număr mai mare de persoane și transportului simultan al acestora la unitățile spitalicești. De asemenea, la parada militară au mai participat: AUTOSPECIALA PENTRU MUNCĂ OPERATIVĂ, mijloc de transport destinat acțiunilor grupei operative, asigurând coordonarea forțelor de intervenție, urmată de AUTOSPECIALA DE PRIMĂ INTERVENȚIE ȘI COMANDĂ cu gabaritul și masa reduse, care facilitează accesul în spațiile înguste și fără afectarea infrastructurii, AUTOȘENILATA CU CAPACITATE DE TRECERE MĂRITĂ, utilizată în misiunile de căutare-salvare a persoanelor din mediile greu accesibile, AUTOSPECIALA CU ECHIPAMENT SPECIFIC PENTRU TRANSPORT SCAFANDRI LA INTERVENȚIE. Aceasta este prevăzută cu accesorii complete pentru scafandri, dar și cu echipamente pentru încărcarea buteliilor de oxigen, generator electric, sisteme de iluminat pe timp de noapte și o ambarcațiune cu chilă rigidă și borduri moi.

Au urmat AMBARCAȚIUNEA DE INTERVENȚIE ȘI SALVARE, destinată salvării victimelor din mediul acvatic și evacuarea persoanelor surprinse de inundații, AUTOSPECIALA PENTRU INTERVENȚII LA MISIUNI PIROTEHNICE, AUTOSPECIALA PENTRU CERCETARE ȘI PRIMĂ EVALUARE CBRN, cu destinația intervenției în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice și radiologice. Parada a continuat cu o AUTOSPECIALĂ CU APĂ ȘI SPUMĂ DE MEDIE CAPACITATE, destinată acțiunilor pentru stingerea incendiilor în mediul urban, urmată de AUTOSPECIALA CU APĂ ȘI SPUMĂ DE CAPACITATE MĂRITĂ destinată intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural. În continuare, a defilat AUTOSPECIALA PENTRU DESCARCERARE COMPLEXĂ, utilizată pentru extragerea persoanelor victime ale accidentelor rutiere și salvări urbane, AUTOSPECIALA DE INTERVENȚIE LA DEZASTRE ȘI ACCIDENTE COLECTIVE, destinată intervenției în calamități și catastrofe naturale.

A urmat defilarea CENTRULUI MOBIL DE COMANDĂ ȘI CONTROL, care este destinat identificării și monitorizării zonelor de risc, asigurării managementului situațiilor de criză în cazul producerii evenimentelor de urgență. A defilat și AUTOSPECIALA DE INTERVENȚIE ȘI SALVARE DE LA ÎNĂLȚIMI, care poate interveni pentru stingerea incendiilor sau salvarea persoanelor la înălțimi mari și foarte mari.

Blocul de defilare al pompierilor militari s-a încheiat cu CENTRUL MOBIL DE PREGĂTIRE A POPULAȚIEI construit special pe structura unui tir. Ceremonia de deschidere s-a încheiat cu prezentarea onorului de către fanfara militară reprezentativă a Jandarmeriei Române.

Autor: VIOLETA TEBAN