Colegiul Agricol Traian Săvulescu Tîrgu Mureș | Săptămână altfel la Colegiul Agricol “Traian Săvulescu”
914
post-template-default,single,single-post,postid-914,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Săptămână altfel la Colegiul Agricol “Traian Săvulescu”

In cursul Săptămânii altfel Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” a primit viziata mai multor elevi de la unitățile de învățămănt din județ, Enumerăm aici elevii de la școala generală din comuna Raciu, Nazna, Band.

Săptămâna altfel a fost proiectată, discutată și răsdiscutată de elevii clasei a XI-a, Tehnician în activități economice, atât cu diriginta, prof. Melinda Crăciun, cât și cu ceilalți profesori și colegi mai mici care s-au alăturat colectivului: Prof. Veronica Ciuchină, prof. Florin Șuteu, prof. Adina Marcu și prof. Amanda Ponori înpreună cu clasa a X-a, Tehnician în Administrație.

Conform proiectării inițiale luni ar fi trebuit să fim la UMF, dar pentru că ei ne-au putut primi abia marți, cele două zile s-au inversat. Astfel luni, am participat la o activitate comună cu celelalte clase, în amfiteatrul Colegiului, susținută de invitați de la UMF, care ne-au vorbit de bolile cu transmitere sexuală. Pentru că vorbeau destul de încet și de tehnic, nu ne-au câștigat atenția pe deplin. Din fericire, n-a durat decât o oră! După o scurtă pauză, am revenit în amfiteatru, unde alături de d-na psiholog am căutat să vedem ce profesie ni s-ar potrivi cel mai bine. A fost foarte interesant pentru că a cuprins lucruri practice, diferite abordări ale unor teste, ceea ce ne-a captat cu totul. A fost interesant să aflăm domeniile care ni se potrivesc cel mai bine, chiar dacă ele nu au coincis mereu cu ceea ce ne-am propus noi să facem în viitor. La ora 13 ne-am adunat în clasă pentru a plănui ziua următoare.

Marți a fost o zi plină de surprize. Vizita la UMF a început la ora 9 și, speram noi, să se termine la 10. Ciudat a fost să constatăm că, la aproape ora 13 eram încă acolo și, cu excepția senzației de foame (și greață, a unora dintre noi), nici un alt motiv nu ne îndepărta de unitate. Am descoperit o clădire impunătoare atât din exterior cât și din interior. Ceea ce pentru studenți era o zi obișnuită de cursuri, pentru noi a fost una revelatoare. Ne-am testat limitele în Muzeul de Anatomie, dar, mai ales, în sala de disecții. Unii au primit confirmarea că UMF nu e ceea ce vor să facă, altora, în schimb, le-a stârnit interesul. Am văzut Centrul de simulare, Baza sportivă, Grădina Botanică, dar și cantina și Facultatea de medicină dentară. Greu de spus ce ne/nu ne-a plăcut!

Miercuri am fost din nou în școală. O asistentă principală SMURD, cu 11 ani vechime în medicină de urgență, ne-a învățat acordarea primului ajutor în diferite cazuri extreme. Am ascultat, am repetat apoi am executat mișcări de resuscitare, de diagnoză șmd.

Ziua a continuat în compania unui viitor nutriționist, de la care am aflat o mulțime de lucruri interesante. Cel mai mult ne-a plăcut faptul că ne-a spus că nu cartofii prăjiți sunt nesănătoși, ci uleiul, care trebuie schimbat după fiecare utilizare.

Joi a fost teatru. Deși inițial n-am fost foarte încântați că mergem la teatru (noi voiam excursie), Campionatul de improvizație ne-a ținut cu sufletul la gură o oră și jumătate. A fost o reală plăcere, pe care o vom repeta, cu certitudine.

Vineri am vizitat Școala Populară de Artă și am hoinărit pe la Biblioteca Centrală, pe la Teleki și am poposit, în final, la o terasă din centru pentru a ne lua rămas bun așa cum se cuvine, promițând fiecare să profităm de vacanță!

Așteptăm cu nerăbdare următoarea Săptămână altfel.