Colegiul Agricol Traian Săvulescu Tîrgu Mureș | Stagii de practică și schimb de experiență în Danemarca pentru 7 elevi și 3 profesori mureșeni
2231
post-template-default,single,single-post,postid-2231,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Stagii de practică și schimb de experiență în Danemarca pentru 7 elevi și 3 profesori mureșeni

7 elevi și 3 profesori de la Colegiul Agricol Traian Săvulescu din Tg Mureș își vor îmbogăți experiența profesională mergând în stagii de practică și schimb de experiență la cel mai mare și mai modern liceu agricol din Danemarca, Green Academy Aarhus.

În acest an școlar, 7 elevi și 3 profesori de la Colegiul Agricol ”Traian Săvulescu” vor merge în Danemarca pentru stagii de practică în agricultură și schimb de experiență în predarea agriculturii și în managementul fermei didactice. Gazda este cel mai mare și cel mai modern liceu agricol din Danemarca, Green Academy Aarhus.

Între 14.10.2019 și 01.11.2019, cei 7 de elevi de clasa a X-a vor avea ocazia să cunoască și să învețe să folosească cele mai noi tehnologii din domeniul creșterii animalelor și al producției de legume și flori în seră. Green Aarhus Academy deține sedii în 4 locații – Beder, Malling, Vejlby și Bredballegård – fiecare cu propria specializare în domeniul agriculturii.

Ferma didactică a academiei, în care elevii vor desfășura activitățile de instruire practică, se întinde pe o suprafață de 55 de hectare, având atât producție animală (30 de vaci, 50 de porci, cai, capre, găini etc.), cât și producție vegetală (orz, grâu, porumb, trifoi, legume și flori).

Profesorii vor avea ocazia, pe de o parte, între 14.10.2019 și 18.10.2019, să înțeleagă cum funcționează, cum este organizată și condusă o fermă didactică auto-sustenabilă, aliniată atât din punct de vedere managerial, cât și din punct de vedere tehnologic la standardele din piață; o fermă care concurează pe piață cu oricare altă fermă daneză.

Pe de altă parte, profesorii vor învăța despre cum funcționează sistemul danez de formare profesională, cum este organizată și condusă o școală din învățământul profesional și tehnic, cum își atrage elevii și cum se desfășoară activitățile de formare profesională.

Urmărim să creăm o lume mai bună prin puterea meseriilor, dezvoltând și promovând excelența în meserii și formarea profesională la standarde internaționale. Fundația WorldSkills România invită și alți factori interesați: profesioniști, companii, patronate și sindicate să se alăture parteneriatelor construite deja cu Ministerul Educației și alte instituții educaționale, în clădirea unui ecosistem național de formare a viitorilor meseriași ai țării.” (Victor Dumitrache, Director de Programe, WorldSkills România)

Proiectul, intitulat Formare inițială în context european pentru viitorii fermieri români, este inițiativa Fundației WorldSkills România și este realizat în parteneriat cu Green Academy Aarhus, din Danemarca, și cu 5 licee agricole din România:

  • Liceul Tehnologic Agricol M. Kogălniceanu din Miroslava, Iași
  • Liceul Tehnologic Agricol A. Borza din Ciumbrud, Alba
  • Liceul Tehnologic Cezar Nicolau din Brănești, Ilfov
  • Colegiul Agricol Traian Săvulescu din Tg Mureș
  • Liceul Demostene Botez din Trușești, Botoșani

Proiectul beneficiază de un sprijin financiar de 305.986 EUR prin Programul Erasmus+, acțiunea cheie 1, pentru proiecte de mobilitate în domeniul VET.

Înființată în 2016, Fundația WorldSkills România contribuie activ la formarea viitoarei generații de profesioniști și de meseriași, în parteneriat cu Ministerul Educației și cu sprijinul comunității de afaceri.