06 feb. Plurilingvism de top la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”
Săptămâna aceasta joi, 25 ianuarie 2023, două eleve pasionate de limba franceză de la unitatea noastră de învățământ au participat la concursul județean „Plurilingvism” organizat de Colegiul Național „Unirea”. La acest concurs, la secțiunea de limba franceză, au concurat 36 de elevi din întreg județul Mureș. Deși provin de la un liceu tehnologic, Cojoc Mara și Oltean Alexia, căci despre ele este vorba, au reușit să demonstreze încă o dată școala de unde provin pregătește elevii pentru viață nu doar practic, ci și teoretic, chiar dacă profilul de studiu nu este unul filologic sau umanist.
Am stat de vorbă cu cele două eleve, și după concurs, ne-au relatat experiența lor. Am aflat astfel că sunt eleve în clasa a IX-a profilul Tehnician în activități economice și studiază limba franceză de 6 ani, apreciind cel mai mult activitățile ludice pe care le fac la oră împreună cu profesorul lor, dl Daniel Raduly. Ele abia așteaptă să rezolve provocările de pe www.learningapps.org sau www.liveworksheets.com . De asemenea, atmosfera de concurs nu le e străină, devreme ce concursurile de pe http://www.kahoot.com este o practică obișnuită la limba franceză.
Totuși, reprezentarea școlii proprii alături de multe alte școli din județ este ceva serios și a fost tratat ca atare. În ciuda emoțiilor „Am avut emoții pentru că mă gandeam că nu mă voi descurca foarte bine. Cel mai frică îmi era că vocabularul va fi prea greu. La gramatică parcă mă simțeam mai pregătită. Emoțiile au dispărut când am văzut subiectele și mi-am dat seama că am mai întâlnit cuvintele și expresiile de acolo.”, cele două eleve au reușit să claseze Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” pe podium, obținând locul 2 (Cojoc Mara) respectiv locul 3 (Oltean Alexia).
Au luptat o oră, cât o eternitate, chinuindu-se să traducă citate, propoziții simple și complexe, într-o încercare de a reda cât mai fidel textele propuse, fie din franceză ân română, fie invers.
Una dintre surprizele concursului a fost reîntâlnirea cu foști colegi din generală, așteptarea dinaintea concursului oferindu-le ocazia de a depăna amintiri. Așa am aflat de Vlad și Andrei de la școala Emil Drăgan, respectiv Nazna, foști colegi de-ai Marei și Alexiei.
Cineva care reușește să își depășească tracul, va merge ușor tot înainte către alte provocări. În orizontul apropiat se întrezăresc „Festivalul Județean al Francofoniei” în luna martie și „Tehnologia Zilei europene a limbilor” în septembrie, activități la care Mara și Alexia abia așteaptă să se înscrie.
Le dorim succes și suntem mândri de realizările lor!