Colegiul Agricol Traian Săvulescu Tîrgu Mureș | Festivalul Francofoniei Editia a VII-a, 20 martie 2015
1262
post-template-default,single,single-post,postid-1262,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Festivalul Francofoniei Editia a VII-a, 20 martie 2015

Si in acest an, Francofonia a adunat sa sărbătorească împreună mai multți elevi și profesori din școlile mureșene. A VII-a ediție a Festivalului s-a desfășurat la Liceul Tehnologic ”Ion Vlasiu”, vineri de la ora 13 în frumoasa sală festivă. Colegiul Agricol ”Traian Săvulescu” a răspuns și de această dată pozitiv învitației de participare și s-a prezentat cu două momente artistice: Interpretarea piesei ”Pour que tu m”aimes encore”, Celine Dion, de către eleva Scaiu Larisa, clasa a XI-a Protecția Mediului și momentul intitulat ”Alors on danse, alors on chante, alors on jongle” susținut de elevii Graur Matei și Suciu Andrei, ambii din clasa a XII-a Economic. Fără falsă modestie, presărate printre celelalte reprezentații ale celor câtorva școli (Liceul De artă, Liceul ”I Vlasiu”, Szasz Adalbert, Liceul 1 din Luduș șI 2 Gimnazii ”T Vladimirescu” și ”Liviu Rebreanu” ) momentele celor 3 elevi au fost gustate din plin de auditoriu care s-a perindat prin sală. Atât melodia, cât și numărul de jonglerie și beat-box a ridicat spectatorii în picioare.

”Am avut puține emoții, mai ales că interpretarea piesei alese a fost pusă în program pe poziția a doua, chiar la început, iar condițiile de sonorizare s-au rezolvat în ultimul moment. Am reușit să mă încadrez în tonalitatea aleasă și cred că lumea a fost mulțumită.” declară Scaiu Larisa.

Întroduși în program spre sfărșitul acestuia, parcă pentru a arăta ca ce e mai bun e pastrat la urmă, Andrei și Matei i-au trezit chiar și pe cei care butonau telefoanele, priveau ceasurile sau se arătau nerăbdători de plecare. Au fost de ajuns câteva măsuri de muzică antrenantă, cateva jonglerii cu mingea, și atmosfera s-a dinamizat rapid.

”Ne era teamă să nu greșim. Cănd e vorba de momente de jonglerie, precizia trebuie să fie maximă și mai trebuie și puțin noroc. Am început încălzirea pe coridor, cu 10 minute inainte de a urca pe scenă, iar odată ajunși în fața spectatorilor ne-am simțit destul de relaxați” (Graur Matei)

”Noi am mai lucrat numere asemanatoare cu colegul și prietenul meu, însă de fiecare dată încercăm sa aducem numere noi, să le adaptăm situației și publicului. Desigur, o anumită improvizație și inspirație de moment sunt bine venite.” adaugă Andrei.

Per ansamblu ne-am simțit bine, am apreciat eforturile organizatorului direct implicat în acțiune, respectiv Liceul Tehnologic ”Ion Vlasiu” prin catedra de limbi moderne, prima vioară fiind dna prof. Anca Murar secondata de d-na prof. Man Mihaela. Acestea au vegheat ca toți participanții să se simtă foarte bine, printr-un spectacol de calitate și de varietate.

Recompensele din partea gazdelor au fost simbolice, fursecuri, iar din partea ISJ, reprezentat de d-na inspector Luca Iulia, o diploma și o ciocolată. Pentru cei care au deja tradiție în participarea la Festivalul Francofoniei și cunosc vechii colaboratori, apreciem inspirata idee a d-nei profesor Anca Murar de a invita la activitate pe reprezentanții Bibliotecii Sceaux, d-na Jacqueline Oheix și d-na Man Delia care nu au venit cu mana goală, ci cu o carte pentru elevi.

Marele actor consacrat al Festivalului Francofoniei, ARPF, susținător constant al edițiilor anterioare, a lipsit anul acesta din organizarea și susținerea acestui moment important dedicat lumii și spațiului francofon. Desigur, o mediatizare mai mare în cadrul presei locale sau o locație centrală, în instituții de cultură dedicate, Palatul Culturii, Teatru, Casa de Cultură a studenților, ar fi adus o mai mare greutate acestui Festival, așa cum se întâmpla odinioară.

Am convingerea că toți profesorii de limba franceză din județ, chiar dacă fizic nu au putut fi alături de noi, au derulat o gamă variată de activități dedicate Zilei Francofoniei.

Vive la Francophonie!

Prof. Dr. Daniel Raduly