AGRIBUSINESS CHALLENGE

la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”

Vineri, 20 aprilie, 2018, s-a desfășurat, în sala festivă a Colegiului Agricol „Traian Săvulescu”, AGRIBUSINESS CHALLENGE, un proiect adus în Tg. Mureș de Junior Achievement România, prin reprezentantul ei, Evelina Bălu, coordonatorul întregului eveniment.

Junior Achievement România este o organizaţie non-profit, fondată în anul 1993 şi parte a JA Worldwide®, USA şi JA Europe. JA este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială, programele fiind urmate în 39 de țări din Europa și 123 din toată lumea. În România, programele JA de tip “learning by doing” sunt urmate anual de peste 200.000 de elevi din peste 1.400 de instituţii de învăţământ şi se desfăşoară local în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naționale, instituţiile de învăţământ şi comunitatea de afaceri.

Potrivit INS, în zonele rurale din România, în comparație cu cele urbane, rata șomajului este mai mare cu 12,5%, iar venitul mediu pe locuitor este cu aproximativ 30% mai mic. Astfel pot fi explicate multe probleme sociale și demografice cu care se confruntă România – cum ar fi emigrația, analfabetismul. În acest context poate fi considerată strategică investiția în educație în aceste regiuni, unde populația poate dezvolta afaceri mici și de familie, în mod deosebit în agricultură, care pot oferi locuri de munca și venituri constante pentru 2-3 familii fiecare.

Prin proiectul Agribusiness in school se sprijină liceele agricole să ofere programe educaționale relevante pentru economia locală, care să pună accentul pe formarea viitorilor fermieri și întreprinzători mici și mijlocii din agricultură, prin oferirea de oportunități de învățare din practică și în strânsă cooperare cu comunitatea locală. Apasa aici pentru a citi mai multe despre aceasta activitate

Săptămână „altfel” la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”

Prof. Melinda Crăciun

 

Semestrul al doilea a debutat la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” din Tîrgu Mureș cu examenele de competențe, dar și cu săptămâna „Școala altfel”, care a cuprins o suită de activități interesante.

Ziua de luni a fost dedicată unor activități coordonate de Agenția antidrog, Tg. Mureș, prin reprezentantul ei, dl. Aleodor Roman, care s-a întâlnit cu elevi ai claselor a IX-a, (Tehnician în activități economice, Tehnician în protecția mediului, Tehnician în agricultură și Tehnician veterinar), a X-a, Tehnician în analiza produselor alimentare, clasa a XI-a, Tehnician în activități economice, dar și cu anul III, profesională, Brutar – patiser. Consumul de droguri este o realitate a societății noastre, iar prin această activitate s-a încercat conștientizarea elevilor asupra consecințelor acestui fapt.

Apasa aici pentru a citi mai multe despre aceasta activitate

In perioada 12-22 feb 2018, elevii claselor a XII-a ai Colegiului Agricol “Traian Savulescu” au sustinut examenul de bacalaureat, mai exact probele de competente. In data de 12 si 13 feb 2018 au fost examene la Proba A, competente lingvistice de comunicare in limba romana, din 16 pana in 20 feb 2018, proba D, competentele digitale iar apoi in perioada 21-22 feb 2018 elevii au sustinut proba C, evaluarea ompetentelor lingvistice de comunicare intro limba internationala.

Examenul a decurs fara nici o problema, iar prezenta la probe a fost de 100%.

15 ianuarie a fost o zi marcată de elevii Colegiului Agricol „Traian Săvulescu” printr-un concurs organizat special pentru a sărbători nașterea marelui poet național. Elevii clasei a IX-a, Tehnician în activități economice, împărțiți în patru ehipaje, au vizionat documentarul realizat de TVR, în 2013, intitulat „Mari Români: Mihai Eminescu”, după care au primit un set de zece întrebări, la care au răspuns în scris, pe foile de concurs, despre detalii din viața și activitatea scriitorului, prezentate în documentar. Juriul alcătuit din colegii profesori: Marin Daniela, Chețan Adriana și Marcu Adina, iar din partea conducerii, d-na director adjunct, prof. Cozma Matei Diana, au adunat punctele și au stabilit câștigătorii. Elevii au fost recompensați cu diplome!

Câștigul major a constat în concluzia cu care au plecat din sală copiii: cel mai bun omagiu pe care i-l putem aduce lui Eminescu astăzi este să-i citim opera.

Responsabili de organizarea concursului au fost: prof. Crăciun Melinda și psiholog Emil Bloj.

Prof. Melinda Crăciun

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, 17 elevi și doi profesori de la școala noastră s-au deplasat miercuri la ISJ Mureș pentru a aduce lumină și bucurie în casă domnilor inspectori prin colindele înterpretate cu mult talent atât pe parte de canto, cât și instrumental. Toți participanții au fost îmbrăcați în straie de sărbătoare și au avut un repertoriu bogat, atât românesc, cât și internațional. Profesorii care i-au îndrumat, susținut și care s-au alăturat interpretării grupului au fost d-na prof de religie Lacrămioara Tobias și dl prof de limba franceză Daniel Raduly. În zilele următoare grupul reprezentativ al Colegiului Agricol Traian Săvulescu va participa și la alte activități de acest gen organizate de Primăria Tg Mureș, Poliția, Liceul Gh Sincai la Ansamblul Mureșul, CCD Mureș etc. Nu în ultimul rând, atenția acestor elevi minunați se va îndrepta și spre profesorii lor, în data de 20 decembrie, printr-un program de excepție. Sărbători fericite și un An Nou cu sănătate și forță de muncă!

Apasa aici pentru a citi mai multe despre aceasta activitate

Sărbătorirea Zilei Naţionale la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” din Tîrgu Mureş a fost şi este prilej de manifestare a mândriei de a fi român.
Elevii au pregătit un scurt program artistic ce s-a desfășurat în amfiteatrul Colegiului, program ce a punctat însemnătatea istorică a momentului, dar a cuprins și recitarea unor poezii și cântece patriotice.
La manifestare au participat atât elevi cât și întreg corpul profesoral al unității, alături de conducerea instituției. Asistența a primit steaguri confecționate de elevi în cadrul unei activități anterioare dedicate momentului.
La începutul programului, domnul director, prof. ing. Viorel Socol, a ținut o alocuțiune, subliniind măreţia Sărbătorii noastre Naţionale. Cuvintele sale au căutat să deștepte în fiecare spiritul patriotic, dar și necesitatea generației actuale de a consolida și păstra libertatea și unitatea noastră națională. Apasa aici pentru a citi mai multe despre aceasta activitate

ACA din Romania

Filiala jud. Mures

SIMPOZIONUL

 ACA MURES 60 DE ANI

Joi 23 noiembrie 2017, Filiala MURES a ASOCIATIEI CRESCATORILOR DE ALBNINE DIN ROMANIA, a sarbatorit 60 de ani de la infiintare. Evenimentul s-a desfasurat in sala de festivitati a Colegiului Agricol Traian Savulescu din Targu Mures, cu participarea a 120 de apicultori mureseni.

In deschiderea jubileului, d-nul Vasile Bota, presedindetele ACA MURES a salutat prezenta la manifestare a Prefect dr.Lucian Goga,  Vicepresedinte al Cosiliului Judetean Mures Alexandru Cîmpeanu,  ec.Ioan Rus-director DADR Mures,  ing. Ioan Fetea-presedinte ACA Romania,  ing. Virgil Dobrota-presedinte de onoare ACA Romania, ing. Sandica Grigoras-inspector MADR si a tuturor celor care au raspuns prezent invitatiei.

Apasa aici pentru a citi mai multe despre aceasta activitate

În data de 16.11.2017 au avut loc activităţi de educaţie juridică susţinute de dna Prim Procuror Adjunct Raluca Moisoiu

Temele abordate in cadrul  prezentarii au fost: Constituţia României, drepturi, libertăţi şi îndatoriri fundamentale, aspecte privind procesul legislativ, aspecte cu caracter general privind organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil şi penal, formele răspunderii juridice, unele aspecte privind organizaţii şi relaţii internaţionale şielemente de prevenire şi combatere a corupţiei.

Au participat clasele IX, X, XI, XII Tehnician in administatie publica

Apasa aici pentru a citi mai multe despre aceasta activitate

Balul Bobocilor este un bun prilej, la începutul fiecărui an școlar, de a-i apropia pe boboci de viitorii absolvenți, dar și de a-i pune în lumină pe elevii talentați ai școlii. Conducerea școlii, profesori și elevi s-au bucurat împreună de spectacolul pus în scenă pentru această ocazie festivă.

În acest an, evenimentul a avut loc marți, 7 noiembrie, pe scena Casei de cultură „Mihai Eminescu”. Tema Balului a fost reprezentată de filmele cu tentă horror, astfel, cele șapte perechi au întruchipat personaje diverse.

Apasa aici pentru a citi mai multe despre aceasta activitate

În data de 17 octombrie 2017  am participat la Casa de Cultură „Mihai Eminescu” împreună cu clasele a IX-a Tehnician în administraţie,  a IX-a Tehnician analiza produselor alimentare şi a X-a Tehnician în administraţie la Conferinţa susţinută de Preacuviosul Părinte Exarh Gavriil Vărvăruc de la Aiud, ucenic al părintelui Iustin Pârvul cu tema “Luminători din întuneric, Sfinţii români din închisori”.

Părintele a vrut să scoată în evidenţă suferinţa tinerilor din închisorile comuniste şi credinţa statornică pe care au avut-o.

Mărturisitorii din închisori n-au renunţat la credinţa strămoşească, mărturisindu-L pe Hristos cu preţul vieţii lor.

Nici temniţa, nici chinurile la care au fost supuşi nu i-a înspăimântat, ci cu putere de sus au păzit credinţa neamului românesc.

Tinereţea lor mărturisitoare este un exemplu de urmat pentru tinerii din zilele noastre.

Autori: prof. Lăcrămioara Tobias şi prof Bungardi Ana-Maria