Olimpiada Națională de Industrie Alimentară

Luni, 24 aprilie, 2016, În Sala Festivă a Colegiului Agricol „Traian Săvulescu”, a avut loc, de la ora 18,00, festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Industrie Alimentară, în organizarea ISJ, Mureș și în găzduirea Colegiului nostru.
La festivitate au participat atât elevii sosiți din diferite colțuri ale țării pentru Olimpiadă (81 de elevi), cât și profesorii însoțitori, dar și personalități din orașul nostru, profesori organizatori sau invitați.
Cuvântul de început l-a avut Directorul instituției, prof. ing. Viorel Socol, care a subliniat importanța misiunii acestor tineri ce și-au ales ca domeniu de performanță industria alimentară. Apoi au rostit alocuțiuni Inspectorul Școlar General, prof. Ing. Ioan Macarie, Prefectul județului nostru, dr. Lucian Goga, vicepreședintele Consiliului Județean, dl. Alexandru Cîmpianu, din partea Primăriei, dl. prof. Dumitru Matei, de numele căruia se leagă 40 de ani din istoria Colegiului Agricol, Conf. Univ. Dr. Arina Modrea, Președintele Comisie, iar, în încheiere, Prof. ing. Laura Pop, inspector şcolar pentru învățământ profesional şi tehnic, a declarat deschisă această ediție a Olimpiadei.
Nu au fost uitați nici sponsorii evenimentului, fără care ar fi fost mult mai dificilă organizarea. În numele tuturor, a luat cuvântul directorul executiv al firmei Mirdatod, Nicu Bumbu, care a fost chiar elev al Colegiului Agricol, și a construit o afacere de succes în domeniul industriei alimentare.

Apasa aici pentru a citi mai multe despre aceasta activitate

In data de 1 Martie 2017 a avut loc in amfiteatrul liceului evenimentul “Nivea like Yourself”, adresat tinerelor adolescente. Au participat elevele din clasele IX-XII.
Activitatea a vizat educatia pentru ingrijirea corecta a tenului si pielii, sfaturi pentru folosirea consecventa a produselor Nivea, pentru o piele sanatoasa, tanara si frumoasa.

Consilier educativ,
Prof. Marin Daniela

Activitatea “Ştii ce este bullying-ul ?” coordonată de elevi voluntari ai Organizaţia “Salvaţi Copiii” s-a desfăşurat in data de 23 ianuarie in amfiteatrul liceului.

Activitatea a urmărit informarea tinerilor privind fenomenul de bullying, act comportamental indreptat spre rănirea fizică sau mentală a unei persoane, violenţă des intălnită in şcoli si pe reţelele de socializare.

Cateva dintre temele de discuţie abordate s-au referit la profilul agresorului şi la modul in care se poate face faţă fenomenului.

24 ianuarie este o zi importantă pentru orice român. Este ziua în care a fost înfăptuită, după mai bine de 200 de ani, o unire între principatele române.

Mihail Sadoveanu spunea că „În ianuarie, când se rup şi cad abrupt zăpezile, sărbătorim un neam întreg înălțarea celor mai mari bărbați ai Moldovei şi Munteniei, care au săvârșit Unirea. Actul acesta, fundamental în istoria României, deschizându-se în arc bogat spre secolele de mărire, aprinde în ființa noastră o bucurie mereu nouă. El e înscrisul cu sângele tuturor, atârnat pe toate viețile de om de pe acest pământ numai al nostru. De la începuturile sale de dreptate şi de luptă, duse de 2000 de ani, cu credință, gândul unirii într-o singură patrie, a strălucit ca o stea în inima poporului roman.”

Elevii Colegiului nostru au pregătit un scurt monent artistic, vineri, 20 ianuarie, 2017, în amfiteatrul liceului, în cinstea acestui eveniment, în care au cântat, au recitat și au dansat împreună.

Apasa aici pentru a citi mai multe despre aceasta activitate

Ziua Culturii Naționale -167 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu20170113_121005

Numaipoetul,
Capăsăricezboară
Deasupravalurilor,
Trecepestenemărginireatimpului:
Înramurilegândului,
Însfintelelunci,
Undepăsărica el
Se-ntrecîncântări.

Mihai Eminescu – “Numai poetul“

Apasa aici pentru a citi mai multe despre aceasta activitate

Perioada sărbătorilor de Crăciun este una dintre cele mai bogate în datini și tradiții care fac parte integrantă din cultura poporului român și care transmit valori și creează punți de legătură între generații.Colindul este o nepretuită zestre spirituală,  un obicei 20170113_121005străvechi,  pe care îl mostenim din moși-strămoși. El este sfânt, pentru că transmite un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu. Dar colindul este și bun, pentru că acestă veste are menirea să slujească vieții, să aducă atâta bine în lume și între oameni. Din vremuri vechi, colindele, datinile și obiceiurile noastre de Crăciun au fost o adevarată școala de virtuți morale, întărind simțămintele de frațietate și de bună întelegere;ele reprezintă totodată o valoare nepreţuită prin originea şi mai ales prin vechimea lor. Ele reprezintă cântecul nostru strămoşesc şi una din cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios românesc.

Cei dintâi colindători au fost păstorii care au venit la peștera luminată unde S-a născut Pruncul Iisus și bucurându-se de acest semn ceresc și de glasul îngerilor au vestit degrabă în cetatea Betleemului minunea la care au fost martori.

  Apasa aici pentru a citi mai multe despre aceasta activitate

Cel mai așteptat eveniment din fiecare toamnă este Balul Bobocilor, o manifestare care pune laolaltă elevi și profesori, boboci și viitori absolvenți, pentru a da naștere unui spectacol inedit.

În data de 24.11.2016, de la orele 16.00, la Casa de Cultură „Mihai Eminescu”, a avut loc acest spectacol, cu tema „O trecere prin timp”, temă inspirată de aniversarea celor 75 de ani de existență a școlii noastre.

Membrii juriului, au fost: Domnul Director, Dumitru Matei, domnul director adjunct, Viorel Socol, din partea inspectoratului școlar – domnișoara Diana Nițulescu, consilierul educativ- doamna Daniela Marin, reprezentatul elevilor- Eduard Varga și din partea Avon- Dinu Andreea.

Sponsorii acetui eveniment au fost Avon Cosmetics, Business Hotel&Spa, Călcătoria ”La călcat”, florăria Hestya, florăria Akasya, o firmă din domeniul agriculturii care a dorit să rămână anonimă, şcoala de dans TengoTango, elevele Georgiana Boboș, Sorina Deac, Cristiana Fodor, Tasiana Laslo si Bearice Rad, iar cu ajutorul lor, bobocii s-au bucurat de câteva surprize, de premii și minunate buchete de flori.

  Apasa aici pentru a citi mai multe despre aceasta activitate

În acest an, o parte a elevilor Colegiului Agricol „Traian Săvulescu”, din Tg. Mureș, adică elevi ai claselor a XII-a Tehnician în activități economice, a XII-a Tehnician în agricultură și a IX-a, Tehnician veterinar au marcat Sărbătoarea Națională într-un mod inedit, pentru ei: prin dezbatere. Ideea a venit de la copiii care, îmi reproșau că trebuie să serbeze în fiecare an, în mod elogios, o țară ce nu le oferă nici un viitor, le trimite părinții să lucreze în străinătate, încurajează lenea, hoția și corupția. Astfel, am propus trei moțiuni legate de ideea de patriotism, pe marginea cărora, folosind tehnici cunoscute în dezbatere, elevii să susțină sau să combată moțiunile. Deși începutul a fost mai timid, pe parcurs, atât afirmatorii cât și negatorii, au căzut de acord că suntem norocoși să avem o astfel de țară, iar neajunsurile pot fi îndreptate doar dacă o iubim necondiționat. Cred că niciodată n-am auzit imnul de stat intonat mai cu suflet de elevii mei, decât la sfârșitul acestor activități. Cu certitudine voi repeta experiența, deoarece am simțit o dorință sinceră a elevilor de a participa activ la schimbarea de atitudine, conștientizând că de ei depinde viitorul țării.

Prof. Melinda Crăciun

În perioada 23-25 11 2016 s-a desfășurat în Cetatea Medievală a Târgu-Mureșului, cea de-a treia ediție a Târgului de arte și meserii, organizat de Primăria municipiului în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și S.C. Dona Impex Srl. Târgul a debutat cu festivitatea de deschidere,  la care au participat multe oficialități ale învățământului mureșan, alături de domnul Primar Dorin Florea.

Colegiul Agricol Traian Săvulescu a venit în întâmpinarea viitorilor absolvenți ai școlilor gimnaziale, cu prezentarea ofertei educaționale pentru anul școlar 2017-2018. Alături de clasele de învățământ liceal și postliceal, Colegiul Agricol și-a redeschis porțile și pentru învățământul profesional, începând cu anul școlar 2014-2015. Specializarea oferită și promovată la târg – Brutar patiser, preparator produse făinoase, cu o durată de 3 ani.

Apasa aici pentru a citi mai multe despre aceasta activitate

Expoziţie de produse „Indicatorii calitate-preţ la produsele tradiționale româneşti”

Luni, 21.11.2016,  clasele de profil Tehnician în activităţi economice şi Tehnician în administraţie din cadrul Colegiului Agricol “Traian Săvulescu”, au urmărit să aplice cunoştinţele teoretice de calcul a preţului de vânzare în practică.

La realizarea acestei acțiuni elevii au fost îndrumați de către profesorii de specialitate: Cozma Matei Diana, Bungardi Ana-Maria, Chețan Adriana și Nițescu Raluca.

Elevii au calculat preţul de vânzare la diferite produse alimentare obţinute în casă pornind de la preţurile materiilor prime folosite la prepararea lor şi au organizat o expoziţie în cadrul Colegiului cu aceste produse realizate de ei.

Exemplu: elevii au efectuat calculele economice pentru următoarele produse realizate de ei la această expoziție: prăjitura Albinița, prăjitură turnată cu mere, gogoși, chec, cozonac, brioșe, bomboane Rafaello, bile cu vișine, plăcintă cu ceapă, prăjitură Fanta, prăjitură nuga, salam de biscuiți, prăjitură cu mălai, tartă cu brânză de vaci, plăcintă cu  brânză, plăcintă cu varză, sandwich-uri, șnițele, crispy strips.

De asemenea, elevii au realizat un panou în care au prezentat imagini cu câteva din produsele realizate de ei precum și fișele cu calculațiile pentru prăjiturile și aperitivele amintite mai sus, cu indrumarea prof. Cioltăuș Valentina.

Apasa aici pentru a citi mai multe despre aceasta activitate